måndag 10 december 2012

Femtio argument om femtio nyanser

I helgen hamnade jag i ett litterärt gräl (men jag hotade inte att krossa någon). Jag sade att jag inte såg E.L. James Femtio nyanser av honom som litterärt banbrytande och/eller nyskapande. Försäljningssiffror till trots. Först blev jag kallad för pryd - sedan för rabiat feminist och sedan för avundsjuk (lugn, allt sades med ordentligt med humor i botten).

Eftersom det var barn runt omkring kunde vi inte debattera det hela i någon sorts detalj, så jag lovade att ge alla mina argument i måndagens blogg. Vill ni inte läsa - hoppa av nu! Ses i morrn i så fall.

Ok, here goes.

50 anledningar till att jag inte gillar Femtio nyanser... så himla mycket.


1) Jag gillar inte böcker där författaren är för övertydlig, som till exempel med 2) namnen. Den manliga huvudpersonen heter ju 3) Christian Grey, där då namnet ska antyda en tveksamhet om huruvida han är ond eller god. För att göra det hela ännu tydligare, om någon skulle ha missat så får den kvinnliga huvudpersonen ständigt fråga sig 4) "är han den svarte eller den vite riddaren?". Hon heter dessutom 5) Anastasia Rose Steel, vilket då förstås ska antyda att fastän hon är en sådan 6) liten tsarevjna så är hon också rena stålet på insidan. Naturligtvis ska också läsaren se sambandet med namnen i Twilight-serien 7) där Bella Swan är en ful ankunge som blir en "vacker svan".

Den kvinnliga huvudpersonen i den här genren är alltid blek, brunett och oskuld (snövit?) och det har jag inte så mycket att säga om. Men varför måste hon dessutom alltid vara klumpig? 8) snubbla omkring över sina egna fötter och absolut vara helt omedveten om sin egen kropp?

Sedan är det det där med de taskiga litterära referenserna 9). I Femtio... så gör man ständiga referenser till Tess of the d'Urbevilles 10) och jag vet inte riktigt varför. Står det som en symbol för att Ana är smart? 11) för att författaren vill visa att hon känner till klassisk litteratur? 12) eller för att man ska dra paralleller mellan den här boken och Tess? 13) I så fall blir det en ganska haltande jämförelse. 14) Även om Hardys bok ifrågasatte de sexuella normerna av sin tid, så som jag antar att Femtio... vill göra, så finns det inget annat i boken som går att jämföra 15) och egentligen hade t.ex. Vanity Fair fungerat bättre... 16) Men man ser samma sak i Twilight-serien med dess haltande användning av Wuthering Heights och Romeo och Julia. 17) Ska man använda en litterär referens så kanske man ska ha läst originalboken först...18)

Jag är inte heller så glad över det faktum att man börjar tänka på produktplaceringen för filmen redan i bokformen.19) Bokens Christian Grey är rik. Det har jag ingen invändning emot i sig, folk har olika mycket pengar - men varför ens tjata i en evighet om presenterna som den rike mannen vill ge sin flickvän? 20) det vore mer uppfriskande och banbrytande om kvinnan i boken INTE hade ångest över att bli sedd som hora om hon tog emot presenterna och sade tack 21) eftersom en present ibland bara är en present och inte ett försök att köpa sex. Men, när jag nu ändå skriver om saken, varför har det blivit kutym att den bästa presenten till en intellektuell tjej är någon dammig förstagångsupplaga av en roman? 22) man kan ju inte ens läsa dem, för de förlorar i värde om man vänder sidorna utan handskar 23). Och så det där med bilarna... ja, varför inte på en gång se till att man har ett bilföretag som sponsorer till den kommande filmen. 24) som ni alla minns körde Edward i Twilight Volvo och gav så småningom Bella en Aston Martin (och en Merca), men vår Mr Grey kör Audi, han. 25) Både Ana och Bella kör förstås skrotbilar innan. För man måste har en quirky gammal ford eller VW-bubbla, det hör till. 26) På samma vis tjatas det en hel massa om vinmärken och kläder...27)

Men till den "kittlande" och "banbrytanden" delen av boken då. Sexet. 28) Personligen tycker jag att den som blir chockerad över sexscenerna i boken antingen måste läsa mer eller ligga mer. 29) Så avancerade var de inte. 30) Och inte heller är de skrivna med så stor variation 31) okej, huvudrollsinnehavarna byter från säng till sommarstuga och badkar och sådär... men i övrigt sker allt i ungefär samma ordning med samma känslolägen och samma repliker. 32) Det som kanske verkligen irriterar mig i sammanhanget är att Anaïs Nin har redan gjort allt detta med större variation och med bättre språk i sina erotiska texter från 1940-talet. 33) Vill man läsa något erotiskt befriande ur ett kvinnligt perspektiv så föreslår jag Venusdeltat. 34)

Tycker jag då att man kan använda boken för att diskutera maktspel mellan män och kvinnor? Nej. 35) Inte det heller. För det första så följer jag Foucaults teori om att sexualitet i sig inte har någon makt 36) den bara är och kan inte ensam användas som ett maktmedel, som pengar eller information/kunskap eller våld/hot om våld. 37) När man sedan läser boken så har inte heller författaren varit så värst frigjord i sin syn på det här med dominans och underkastelse. 38) Mycket tidigt i boken börjar Ana leta efter en anledning i sin barndom till att hon är undergiven 39) och strax därefter få man också veta att Christian Grey har haft en traumatisk barndom 40) Författaren kan inte acceptera att man kan ha en sexuell läggning från födseln - man måste på något sätt ha perverterats. 41) Det påminner mig lite för mycket om hur man såg/ser på till exempel homosexualitet.

På samma sätt verkar inte heller författaren kunna försonas med det faktum att sexualitet kan existera utan kärlek. 42) Efter ett tag blir Christian Grey "normaliserad" och börjar bli kär i Ana. Så är att han nu ignorerar sådant han tidigare i boken påstår är hans absoluta läggning 43) Okej, då börjar jag få lite creepy rysningar utmed ryggraden. Jag är helt enkelt för gammal för att gå på att 44) "en kvinnas kärlek kan omvända det värsta monster! för det är bara trist.

Lite kort blir jag också irriterad på att 45) bokens hjälte alltid ska ha en perfekt familj, vara fantastiskt snygg 46) och hantera kraftfulla maskiner som låt säga helikoptrar 47) kunna allt om klassisk musik och vin och 48) ha snygga kläder. Om det är normen så är det inte många verkliga män som kommer nära... kan inte någon modern hjälte sakna magrutor och ha glasögon?

och till sist är jag tveksam till boken för att 49) en hel massa unga kvinnor nu kommer att gå med på en massa saker de egentligen inte gillar att göra och en hel massa unga män kommer att tro att det är så man ska göra - och de pratar redan med 50) Emma Watson och Robert Pattinson för huvudrollerna i den kommande filmen. Det blir det inte bättre av.

Och det var mina "Femtio".

Vinner jag? Debattpartner ombedes svara via mail.

11 kommentarer:

  1. Utmärkt! Bekräftar bara vad jag trodde, som endast läst på Baksidan av boken och sett hur andra recenserar den.

    SvaraRadera
  2. Nämen, måste googla boken som jag helt missat... Det lustiga är att du snarare lockat mig till att läsa den...

    SvaraRadera
  3. Inser att jag sett hans två böcker i handeln men aldrig ens läst på baksidan...

    SvaraRadera
  4. Och jag vill ABSOLUT ta del av debattpartnerns svar- om personen i fråga inte direkt gick ner för räkning, vill säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina: Hen svarade att försäljningssifforna inte ljuger och vad jag än tyckte om saken så har jag ju själv köpt och läst boken och debatterar den nu. Så alltså har boken en plats i den litterära världen vad man än tycker om den.

      Sant.

      Men hen sa också att hen förstår vad jag menar och håller med mig men det spelar ingen roll, för trots att hen tycker samma sak kommer hon i alla fall att läsa boken tio gånger till och se filmen när den kommer.

      Radera
    2. Tack för svaret! Försäljningssiffror är inte alltid en garant för litterär kvalitet, men det kanske inte heller spelar någon roll?

      Radera
    3. Det är alltid källa till debatt - den bok som säljs mest av vilken anledning som helst kommer ju att uppmärksammas om 100 år. Så man ska ju aldrig helt förkasta "dålig litteratur" som oviktig för framtida litteraturvetare... som sagt - jag har läst boken och lagt den på minnet.

      Radera
  5. Ja jag kan direkt säga att du vinner!

    SvaraRadera
  6. Alltså, jag pallade bara att läsa till sidan 108, sedan gav jag upp. Så trist skrivspråk. Får ta mig an den igen i jul eller nå´t, sedan ska jag uttala mig. Bra punkter dock!

    SvaraRadera
  7. Bravo Åsa! Då kan du hälsa hen att här finns en person som INTE har köpt boken, aldrig någonsin kommer att göra det och VERKLIGEN inte se filmen. Jag har läst boken, då en bekant läst den och gillade den (hen älskade för övrigt och Grottbjörnens folk) så jag försökte läsa den... tyckte som du. En dåligt skriven Harlequinroman som försöker vara något den inte är..

    Kram

    SvaraRadera
  8. Hurra för dina fantastiska argument! Och hurra för Anais Nïn. Hon erotiserade, sensualiserade och kvinnofierade sex. Jag vägrar att läsa Femtio nyanser...För mig har den för länge sedan utgått ur lust-att-läsa-listan. Verkar närmast tråkig, banal och föga revolutionerande. Så tack för att du gav mig alla femtio argument för att låta den stå utanför min lista.

    Cis

    SvaraRadera